Van melk tot kaas

Ga met ons mee op ontdekkingsreis van boerderij tot fabriek, zodat je exact weet hoe onze geitenmelkproducten (o.a. geitenmelk en geitenkaas) tot stand zijn gekomen.


In de melkstal

Onze ontdekkingsreis start in de melkstal. Onze geiten worden tweemaal per dag gemolken in de daarvoor speciaal ontworpen stal.

In de melkstal
sluiten

De melk wordt via een buizenstelsel vanuit deze stal naar de melktank getransporteerd, waar de geitenmelk gekoeld (2 tot 4 graden) wordt opgeslagen.
 

Melktransport

Om de drie dagen komt de rijdende melkontvangst (RMO) langs om de geitenmelk van de boerderij naar de kaasfabriek te brengen.

Melktransport
sluiten

Voordat de melk daadwerkelijk naar de tankauto wordt overgepompt, neemt de chauffeur een monster van de melk en wordt deze gecontroleerd op een groot aantal kwaliteitseisen. Voordat de geitenmelk vanuit de tankauto wordt gelost in de kaasfabriek voert de chauffeur nogmaals een test uit, waarbij gekeken wordt of er geen antibiotica voorkomt in de melk.
 

Aankomst bij de kaasfabriek

De RMO levert de geitenmelk af bij de kaasfabriek in Gerkesklooster.

Aankomst bij de kaasfabriek
sluiten

De geitenmelk wordt op een speciaal voor de geitenmelk ingerichte losplaats ontvangen. Ook in de fabriek wordt de geitenmelk in aparte tanks opgeslagen en gescheiden van de koemelk verwerkt tot kaas.

Aankomst bij de kaasfabriek

De voorfabriek

Vanuit de opslagtanks gaat de melk naar de voorfabriek waar de melk 15 seconden lang bij een temperatuur van 67 graden wordt gethermiseerd om de houdbaarheid te verlengen.

De voorfabriek
sluiten

Na het pasteuriseren (het door verhitting onschadelijk maken van bacteriën) gaat de melk rechtstreeks naar de wrongelbereiders. In tegenstelling tot koemelk wordt het vet in geitenmelk niet gestandaardiseerd. Hierdoor bevat het eindproduct, de geitenkaas, in de wintermaanden een hoger vetgehalte dan in de zomer. Dit betekent voor de operators in de kaasfabriek dat zij het productieproces moeten bijsturen.

Voorfabriek

In de kaasfabriek

In deze video zie je het complete productieproces van geitenkaas.

In de kaasfabriek
sluiten
 

Het stremmen
van de melk

Door de melk bij een temperatuur van ongeveer 32 graden te stremmen en daarna te snijden ontstaat wei en wrongel.

Het stremmen van de melk
sluiten

De toevoeging van zuursel zorgt voor een langere houdbaarheid en is één van de onderdelen in het productieproces die zorgt voor een lekkere smaak van de kaas. De toevoeging van stremsel zorgt ervoor dat de vaste stoffen in de melk (melkeiwit en melkvet) samenklonteren, waardoor de melk dikker wordt. Deze dikke substantie wordt vervolgens tot kleine, witte korrels (de wrongel) gesneden.

Het vullen en het roeren van de melk om alle ingrediënten te mengen.
Het stremmen van de melk.
Het legen van de wrongelbereider.

De kaas krijgt
langzaam vorm

De wrongel gaat naar de draineermachine en de wei (het vocht waarin de wrongel drijft) naar de indampinstallatie.

De kaas krijgt langzaam vorm
sluiten

De vorm- en draineermachine scheidt de wrongel van de wei. De wrongel valt vervolgens in een kaasvat die de kaas zijn vorm geeft. Hierna komt de kaas onder de pers te liggen om de laatste wei eruit te persen.De kaas komt uit de vorm in de kleine uitpakstraat.

Het pekelbad

Na het persen gaan de kazen naar het pekelbad, een groot reservoir met zout water.

Het pekelbad
sluiten

De kazen blijven meerdere dagen in de pekel drijven. Door de pekel op de juiste sterkte, de juiste temperatuur en de juiste Ph te houden, trekt er net voldoende zout in de kaas. Het zout bevordert de smaak.

Het pakhuis

Met behulp van een transportsysteem gaan de kazen vanuit het pekelbad naar het pakhuis.

Het pakhuis
sluiten

Hier blijft de kaas onder een constante temperatuur van circa veertien graden om te drogen en te rijpen. Gedurende die periode worden de kazen een aantal malen voorzien van een plastic coating om schimmelvorming en uitdroging tegen te gaan en worden ze gekeerd. In het pakhuis wordt de kaas regelmatig op smaak en samenstelling gecontroleerd.

Veredelen, verpakken en afleveren

Na een rijpingsperiode van maximaal vijftien dagen in het pakhuis verhuizen de natuurkazen naar de veredelings- en verpakkingslocatie van FrieslandCampina in Leerdam.

Veredelen, verpakken en afleveren
sluiten

Hier worden ze op leeftijd van vijf weken (jonge kaas) tot en met 26 weken (oude kaas) voorzien van een etiket, paraffinelaag en krimpfolie, verpakt in dozen en met de robot op pallets gestapeld. De geitenkazen gaan vervolgens op transport naar landen over de hele wereld.

Veredelen, verpakken en afleveren
van melk tot kaas